جامعترین فرهنگ فیزیک فارسی رونمایی شد
اولین کتاب جامع فرهنگ فیزیک فارسی، با حضور جمعی از اساتید فیزیک در دانشکده فیزیک دانشگاه تهران رونمایی شد.
مجموعه سه جلدی «فرهنگ فیزیک» نوشته دکتر لطیف کاشیگر، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و ویراستاری دکتر عبدالحسن بصیره، عضو اتحادیه معلمان فیزیک ایران است.
«فرهنگ فیزیک» با ۲۵۶۵ صفحه و بیش از دوازده هزار مدخل از واژههای فیزیک و رشتههای وابسته در سه جلد به ترتیب دقیق الفبای فارسی همراه با معادلهای انگلیسی آن با ویراستاری دکتر عبدالحسن بصیره در دو هزار نسخه توسط انتشارات فرهنگ معاصر به چاپ رسیده است.
این مجموعه شش بار تصحیح شده و جامعترین فرهنگ فیزیک فارسی است. از
ویژگیهای ممتاز این فرهنگ، ۴۰۰ صفحه پیوست شامل واژهنامه انگلیسی-فارسی،
یکاهای دستگاههای بینالمللی، ثابتهای بنیادی، چندمرتبه بزرگی،
فرمولهای ریاضی، تابشهای الکترومغناطیسی، اتمها، نوکلیدهای پرتوزا،
ذرههای زیرهستهای، زندگینامه برندگان جایزه نوبل فیزیک و گاهشمار علم از
۳۵۰۰ پیش از میلاد تا ۲۰۱۵ میلادی است.

دکتر نعمت الله گلستانیان از اساتید پیشکسوت فیزیک در این مراسم به ، مولف کتاب تبریک گفت و اظهار کرد: در زمینه فرهنگ فیزیک متاسفانه کتابهای زیادی در کشور نداریم.
وی افزود: باید به انتشارات فرهنگ معاصر که دست به چاپ این کتاب ارزنده زده است، تبریک گفت که حتی با نگاه کردن به قطر و اندازه این کتاب میتوان فهمید چه کار سنگین و پرزحمتی بر دوش مولف و ویراستار این اثر بوده است.
دکتر گلستانیان تاکید کرد:برای اولین بار در این کتاب نمایه دانشمندان گردآوری شده است، یعنی تمام دانشمندانی که از آنها در متن کتاب نام برده شده است، در ذیل متن درباره آن دانشمندان توضیح داده شده است.
همچنین دکتر ابراهیم ابوکاظمی اظهار کرد: این کتاب اولین اثر جدی در زمینه فرهنگ فیزیک است و کار بسیار زیادی روی آن انجام شده است. دکتر کاشیگر حدود 12 سال از عمر خود را روی این اثر گذاشته است.
وی تاکید کرد: در این فرهنگ از فرهنگهای متعدد خارجی کمک گرفته شده است.
وی تصریح کرد: چیزی حدود 10 هزار اصطلاح علمی در این اثر وجود دارد که بین 4 تا 5 هزار مدخل در این فرهنگ، یعنی حدود نیم صفحه همراه با عکس و مثال تعریف شده است.
دکتر فیروز آرش از اساتید فیزیک ادامه داد: حتی در زبان انگلیسی هم یافتن منابع فیزیک آسان نیست. وقتی مدخلی را در کتاب دکتر کاشیگر بررسی میکنید، تمام زیرمجموعهها و مثالها در آن موجود است که این نشان از جامع و کامل بودن این فرهنگ دارد.
وی با توجه به انتقادات وارد شده به این فرهنگ اظهار کرد: گرچه بسیاری از واژههای به کار رفته در این کتاب آشنا نیست، اما در مقابل کلمات فارسی بسیار هم در آن موجود است. در کنار هر مدخلی واژه انگلیسی هم نوشته شده است.
- ۹۵/۰۲/۱۳